Het nieuwe Jan Palfijn

Tussen eind 2012 en midden 2014 werd de site Watersportlaan van het AZ Jan Palfijn Gent grondig vernieuwd. Zowel aan de binnen- als de buitenzijde kreeg het gebouw uit begin jaren '80 een grondige facelift. Het resultaat is een modern, hedendaags en performant uitgerust ziekenhuis.

Aandacht voor patiënten, bezoekers en medewerkers

Het uitgangspunt van de renovatie was een betere zorgverlening, een hoger comfort en een moderne medische infrastructuur. Een greep uit de verwezenlijkingen:

  • Een nieuwe hoofdingang aan de kant van de Watersportbaan met onder meer een ruime fietsenstalling, voorbehouden parkeerplaatsen voor gehandicapten en laadpalen voor elektrische wagens.
  • Een open inkomhal met veel natuurlijke lichtinval. De inrichting is volledig vanuit het standpunt van de patiënt. Rond de lobby zitten alle diensten waar patiënten het vaakst contact mee hebben zoals het Onthaal, de Opnamedienst, de Kassa, de Sociale Dienst en de Ombudsdienst.
  • Alle raadplegingen zijn te vinden op de eerste verdieping. Ze staan in directe verbinding met de inkomhal waardoor patiënten geen lange afstanden moeten afleggen in het ziekenhuis.
  • De volledig nieuwe en grotere Spoedafdeling ligt aan de zijkant van het gebouw en is vlot bereikbaar voor personenwagens en hulpdiensten. De afdeling zelf is volledig heringericht en beschikt onder meer over een speciale kamer voor kinderen, hoogtechnisch uitgeruste reanimatieboxen en een ontsmettingsruimte. In het kader van rampenbestrijding kan de garage van de afdeling worden omgebouwd tot noodopvang.
  • De gloednieuwe dienst Medische Beeldvorming is verhuisd naar het gelijkvloers en ligt tussen de inkomhal en de Spoedafdeling. Zowel patiënten als medewerkers verliezen zo veel minder tijd om de afdeling te bereiken. Nagenoeg alle apparatuur op de Medische Beeldvorming is vernieuwd.
  • Het Operatiekwartier is volledig omgebouwd en gedigitaliseerd.
  • Het kameraanbod bestaat uitsluitend nog uit één- en tweepersoonskamers met een hogere graad van comfort en privacy.
  • Uitbreiding van de bestaande parkeermogelijkheden voor patiënten, bezoekers en personeel.
  • Een volledig nieuw personeelsrestaurant en keuken.
  • De gevel kreeg extra isolatie, nieuwe ramen en geïntegreerde zonneluifels.

 

Jan Palfijn wint Innovation 2Care award

Het renovatieproject AZ Jan Palfijn Gent werd op 3 oktober 2014 beloond met de Innovation2Care-award in de categorie 'concept'. Dat besliste het publiek door online voor ons ziekenhuis te stemmen.

De Innovation2Ccare-wedstrijd was dit jaar aan zijn zevende editie toe. Bedoeling van deze wedstrijd is om innovatie in de zorgsector aan te moedigen en om nieuwe ideeën de aandacht te geven die ze verdienen.